Yrityksemme

Pohjolaan suunniteltu. Suomalaiselle muotoiltu. Hyvin tehty - vuodesta 1960.

Me Pomarilla olemme yli sadan osaavan kengäntekijän perheyritys jo kolmannessa polvessa. Pomar-kenkätehtaamme Pärnussa, Virossa, todistaa sitoutumisestamme eettiseen tuotantoon ja kestävyyteen. Alihankinnassa ja materiaalitoimittajissa priorisoimme ympäristöystävällisiä, resurssitehokkaita, yrityksemme arvoja vastaavia kumppaneita. 

Juuremme ovat syvällä suomalaisessa elämäntavassa, se näkyy kaikessa mitä teemme. Pohjolan luonto ja sen neljä vuodenaikaa ovat suurin innoittajamme. Kenkiemme selkeä muotokieli, funktionaalisuus, laatu ja pohjoisten olosuhteiden ymmärrys juontavat juurensa tästä maaperästä. Haluamme että jalkineemme tuovat elämääsi rennon tyylikästä ja toimivaa arjen luksusta. Erityinen vahvuutemme näillä leveyksillä ovat vedenpitävät ja hengittävät GORE-TEX® jalkineemme.

Olemme yksi harvoista valmistajista jotka yhä valmistavat kengät Euroopassa, vain kolme prosenttia maailman kengistä tehdään enää täällä. Haluamme tarjota mallistossamme ajankohtaisia, innovatiivisia, turvallisia ja kestäviä jalkineita. Tästä syystä kehitämme jatkuvasti uutta yhdessä alan edistyneimpien materiaalivalmistajien kanssa. Meille on tärkeää pitää kaikki toimintamme lähellä voidaksemme olla vastuullinen työnantaja ja valmistaja. Läheltä voimme myös palvella asiakkaitamme nopeasti ja joustavasti.Olemme ylpeitä kuusikymmenvuotisesta kengän tekemisen perinteestä ja osaavista kengäntekijöistämme.

Pomarfin Oy, yritys Pomar-kenkien takana, perustettiin Pomarkussa 1960. Intohimomme kengän tekemiseen on siis jatkunut jo yli puoli vuosisataa. 

Näin kaikki alkoi...

Vuonna 1960 Pomarfinin perustaja, sydän ja sielu Toivo Leppänen asettui Kirsti-vaimonsa kanssa Pomarkkuun ja Pomarfin Oy sai alkunsa. Toivo oli jo aiemmin tehnyt kenkiä veljiensä kanssa Hapualla Veljes-Kenkä nimellä. Toivo ja Kirsti aloittivat yhdessä ensimmäisen palkatun työntekijän kanssa lastenkengillä ja toimittivat valmiit parit aina työpäivän päätteeksi paikalliselle juna-asemalle, varastoa ei silloin vielä tarvittu. Kauppa kävi ja pian mallistoa laajennettiin aamutossuihin ja miesten kenkiin. Tuotantomäärät kasvoivat, uusia tekijöitä palkattiin ja tuotantotiloja rakennettiin.

Kirstille ja Toivolle laatu oli aina ensiarvoisen tärkeää, siitä ei tingitty. Kengän tekemisen tahdissa syntyivät lapset Päivi, Birgit ja Marko, tehdas tuli lapsille tutuksi pienestä pitäen. 1970-luvulla mallistoa kehitettiin voimakkaasti. Alettiin valmistaa kenkiä myös naisille ja jokamiehen Pomarfinn-Pehmis syntyi. Pehmis oli pitkään Suomen myydyin kenkä, ja niitä on valmistettu vuosien varrella yli miljoona paria, kunnioitettava saavutus kenkämallille! Pehmiksistään tunnettiin muiden muassa eräs Spede Pasanen ja ne olivat monen miehen luottokengät. Uudelleenmuotoiltu alkuperäiselle jokamiehen kengälle kunniaa tekevä uusi Pehmis on saavuttanut 2010-luvulla pienehkön kulttistatuksen nuoremman sukupolven parissa, niitä on myyty festareilla, niissä on hypätty laskuvarjolla ja juostu maratonkin.

1970- ja 80-luvun taitteessa suunnattiin vientiponnistukset menestyksekkäästi Ruotsiin ja Norjaan, mutta myös Neuvostoliittoon. Vahvimmin panostettiin kotimarkkinoihin ja länsivientiin, monista muista suomalaisista kenkätehtaista poiketen. Mukana kotimaan markkinoinnissa olivat 1980-luvulla niin Popeda, Mikko Alatalo, Mika Sundqvist kuin Neumannkin. 1990-luvulla Toivon ja Kirstin tytär Päivi Fonsén ja vävy Jarno Fonsén ottivat vastuun yrityksen kehittämisestä uudelle vuosituhannelle.

Ajan haasteisiin vastattiin erikoistumalla GORE-TEX® -tuotteisiin. Vedenpitävä ja hengittävä Pomar GORE-TEX® -jalkine luotiin Pohjolan vaihteleviin sääolosuhteisiin. GORE-TEX® -lisenssin Pomarfin Oy sai ensimmäisenä ja ainoana suomalaisena käyttöjalkinevalmistajana vuonna 1994. 90-luvun uutuus oli Curling-nilkkuri joka erityisesti Ruotsissa on saavuttanut klassikon aseman. 2000-luvun aikana GORE-TEX® -tuotteiden merkitys Pomarfin Oy:n menestystekijänä vahvistui yhä, ja tuotteiden teknisten ja laadullisten ominaisuuksien kehittäminen oli tärkeässä roolissa. W.L.Gore Ltd auditoi vuosittain kaikki sen valmistuslisenssin haltijat ja vuonna 2012 Pomarfin sai tässä auditoinnissa korkeimmat koskaan annetut laatupisteet. 2010-luvulla toimintaamme ohjaa yhä vahvemmin muotoilu ja Pomar-brändin kehittäminen.

Meille on tärkeää, että mallistostamme välittyy ajan henki omalla muotokielellämme jonka ytimessä ovat selkeys, toimivuus ja raikas pohjoismainen elämäntapa. Yksi 2010-luvun suosikkimalleista on GORE-TEX® -huopasaappaamme, joka on saanut innokkaan vastaanoton mediassa ja somessa. Suuntaamme myös uusille markkina-alueille ja toimitamme Pomar-jalkineita jälleenmyyjille Pohjoismaiden ja Baltian lisäksi nyt myös muun muassa Japaniin, Italiaan, Tšekkeihin, Kanadaan ja Mongoliaan. Verkkokaupan myötä asiakaskuntamme on laajentunut ympäri maailman. Kolmas sukupolvi on jo mukana tekemässä Pomaria ja katsomme uutta innovoiden tulevaan – juuriamme unohtamatta.